جلسه IE,1.2 : کار با ابزار برق صنعتی

دوره آموزشی برق صنعتی ، فصل 1 : آشنایی با برق صنعتی ، جلسه 2 : کار با ابزار برق صنعتی

ابزار ها :

فازمتر 

وسیله ای است برای تشخیص دادن سیم فاز از آن استفاده می شود. دو نوع فاز متر داریم: 1. معمولی 2. القایی.

مدار فازمتر ساده:

نکته : در فاز متر ساده یا معمولی اگر به فاز بزنیم باید دست خود را روی پیچ بالای فازمتر نگه داریم تا روشن شدن چراغ را مشاهده کنیم.

مدار فازمتر القایی:

 

فازمتر

نکته : در فازمتر القایی اگر به فاز بزنیم بدون گذاشتن دست به بالای فازمتر میتوانیم روشن شدن چراغ داخل فازمتر را مشاهده کنیم.

تستر ولتاژ

وسیله است برای تست وجود ولتاژ و همچنین سطح ولتاژ.

 

 

سیم چین

برای قطع کردن سیم از آن استفاده می شود.

دم باریک

ابزاری است که از آن در فرم کاری سیم ها و همچنین در جاهای دست گیر که دست در آن ها به راحتی نمی تواند در آن ها کار کند مورد استفاده قرار گیرد.

 

انبردست

یک ابزار عمومی است در برق از آن برای فرم کاری سیم ها از آن استفاده می شود. به خصوص سیم های مفتولی و خشک.

انبردست لبه تیزیا گاز انبر : از این انبردست که معمولا دسته آن عایق  نیست برای بریدن مفتول ها و سیم ها استفاده می شود . ضمنا میتوان این انبردست  را برای بیرون آوردن میخ نیز بکار برد .

دم گرد : دم گرد از نظر شکل ظاهری شبیه دم باریک است ولی نوک آن بصورت دایره ساخته شده است .از این وسیله نیز برای فرم دادن و سوالی کردن سیم ها استفاده می شود .

دم کج

دم گرد از نظر شکل ظاهری شبیه دم باریک است ولی نوک آن بصورت کج ساخته شده است .نوعی از آن شبیه دم باریک عمل می کند و نوع دیگر آن برای بیرون کشیدن خارها ی دایره ای شکل بکار می رود .

چکش:

برای کارهایی از قبیل خم کاری، صافکاری و قلم کاری، سمبه نشان زدن و به طور کلی ضربه زدن استفاده می شود و دارای انواع فلزی، لاستیکی، پلاستیکی و … می باشد

گونیای فلزی :

برای کنترل و خط کشی زوایا  از وسیله ای به نام گونیا استفاده می کنند. زاویه دهانه گونیا  45 درجه ، 90 درجه و 120 درجه انتخاب می شود . گونیای 90درجه را به فرمهای یک تکه تخت و دو تکه لبه دار می سازند.نوع تخت آن برای کنترل زوایا و از نوع دو تکه بیشتر برای خط کشی قطعات استفاده می شود.

کولیس :

یکی از مهمترین دستگاه های اندازه گیری به شمار می آید که با این وسیله می توان اندازه های خارجی، داخلی، عمق سوراخ ها و لبه ها را اندازه گیری نمود

میکرو متر:

وسیله ای است که دقیق تر از کولیس بوده و معمولا برای دقت های بالا بکار می رود .برای اندازه گیری جسم مورد نظر را از بین زبانه و سندان قرار می‌دهند و پیچ کلاهک آنقدر می‌چرخانند تا جسم با زبانه و سندان تماس پیدا کند. برای چرخاندن کلاهک پیچ ، پیچ مرز گرد را می‌پیچانند پس از تماس با زبانه با جسم ، پیچ هرز گرد صدا می‌کند. با شنیدن صدا عمل پیچاندن را متوقف می‌کنند. در غیر این صورت از حساسیت اسباب کاسته می‌شود درجات میلیمتر داروی مهره و درجات صدم میلیمتر داروی کلاهک پیچ می‌خوانند. درجه‌ای از کلاهک پیچ خوانده می‌شود که در امتداد خط افقی مهره قرار دارد.

 

سیم لخت کن

ابزاری برای روپوش برداری و لخت کردن سیم ها دارای انواع معمولی و اتوماتیک است. که در نوع معمولی فک لخت کن باید به وسیله یک پیچ تنظیم شود ولی در نوع اتوماتیک فک ها تنظیم هستند.

 

پرس سرسیم 

در هنگام کار با سیم های افشان و بستن آن ها در ترمینال ها و سیم پیچ ها لازم است سر سیم طوری شکل داده شود که رشته های آن پراکنده نشود برای دسترسی به این هدف دو روش وجود دارد : 1. لحیم کاری 2 . سرسیم کاری : سر سیم ها را داخل سرسیم قرار داده و آنها را روی پرس سرسیم قرار می دهیم. دو نوع پرس سرسیم داریم: 1. معمولی 2. وایرشو

 

پرس کابل شو

ابزاری است که در آن برای پرس سر کابل ها از آن استفاده می شود.

 

 

چاقوی کابل بری :

این چاقو از نوع چاقوهای معمولی است که تیغه آن باز و بسته میشود .این چاقو باید تیز و برنده باشد تا بتواند براحتی روپوش کابل را بردارد .از این چاقو برای بریدن لوله خرطومی نیز استفاده می شود.از این دستگاه برای کابل هایی که قطر آنها نازک است استفاده می کنند ، برای کابلهای ضخیم تر از ابزارهای دیگری استفاده می کنند .

قیچی کابل بری

ابزاری است که برای بریدن کابل ها از آن استفاده می شود.

 

فنر سیم کشی

  • برای عبور دادن سیم ها از لوله سیم کشی از فنر سیم کشی استفده می شود.

سنگ رومیزی  :

ماشین سنگ سنباده رومیزی یکی از ماشینهای سنباده ای است که برای براده برداری و تیز کردن ابزارهایی مانند انواع تیغه رنده ، مته ، لبه قلم ، سنبه نشان و ساییدن نقطه جوش ها، برش لوله ها و غیره استفاده می شود .

 

گیرۀ آهنگری :

اندازۀ كار گير اين گيره ها حدوداً از40  تا200 ميلى متر است. چون اين گيره ها تحمّل ضربه را دارند از آن برای کارهای چکش کاری، خم کاری و آهنگری استفاده می شود. تنها تفاوت این نوع گیره با گیره موازی در حرکت فک متحرک است. در گیرۀ آهنگری حرکت فک به صورت شعاعی و در موازی به صورت کشویی می باشد.

 

 

براى تسهيل در انجام كارهاى براده بردارى و يا خم كارى و غيره معمولاً روى ميز كار گيره اى نصب گرديده و محل نصب آن را براى جلوگيرى از ايجاد ارتعاش در ضمن كار، در بالاى يكى از پايه هاى ميز انتخاب مى کنند. براى اينكه بتوان به راحتى و با توان بيشترى روى گيره كار كرد بايد ارتفاع سطح گيره مناسب با قد شخصي باشدكه از آن استفاده مى كند .  مناسب ترين  ارتفاح  سطح  گيره  ارتفاعى  است  كه  وقتى  د ركنار  آن  مى ايستيم سطح گيره به اندازه 5  الى 8 سانتى متر پايين تر از آرنج قرار داشته باشد .

 

 

گیرۀ موازی : 

این گیره دارای دو فک موازی است که یکی از آنها ثابت و دیگری متحرّک می باشدگيره هاى موازى را معمولاً از چدن خاكسترى مخصوص و يا فولاد به روش ريخته گرى تهيّه مي كنند. به همين دليل در مقابل ضربه و نيروهاى زياد حساس بوده و بايد دقت نمودكه از چكش كارى و خم كارى سنگين روى آنها خوددارى گردد چون طول دستۀ گيره ها متناسب با نيروى دست يك انسان متوسط طراحى شده اند لذا براى محكم كردن كار فقط از نيروى دست استفاده كرده و از وارد آوردن ضربات چكش و به كار بردن قطعاتى كه باعث ازدياد طول دستۀ گيره مى شوند اجتناب كنيد زيرا اين عمل به گيره و يا پيچ و مهرۀ آن صدمه مى زند. عرض فكهاى اين نوع گيره ها را از 50 تا200 ميلى متر انتخاب مى كنند. براى كارهاى چكش كارى و خم كارى سنگين بهتر است از گيره هاى آهنگرى استفاده شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

2 پاسخ به “جلسه IE,1.2 : کار با ابزار برق صنعتی”

  1. علی نیم‌رخ

    ممنونم توضیحاتتون عالی بود

  2. کار هوشمندانه نیم‌رخ

    عاشق این وبسایت شدم من.عالی هستید شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *